I Sollentuna inkommer årligen över 3000 anmälningar om oro för barn och unga. Mer än hälften av dessa leder inte till utredning inom socialtjänsten. Samtliga ärenden förhandsbedöms. Många hänvisas vidare till andra insatser men samtliga ärenden som inte leder till utredning inom socialtjänsten sparas i en så kallad Kronpärm.
Som ett första steg att anpassa verksamheten till en ny Socialtjänstlag har socialkontoret i Sollentuna genomfört en nulägesanalys där det bl.a. framkom behov av att få en mer samlad bild och större kunskap om de ärenden som har anmälts till socialkontoret men som inte har lett till utredning. Kan ökad kunskap om kronpärmens ärendetyper och typer av orosbeskrivningar ge socialkontoret insikter om hur det förebyggande arbetet ska utvecklas och utformas?
FoU Nordväst har fått i uppdrag att ge en konstruktiv överblick av vilken sorts oro som uttrycks i aktualiseringarna och hur socialtjänsten resonerar och agerar i dessa fall. Vidare utvecklingsarbete planeras sedan utifrån det som framkommer i resultaten.