Hur gör evidens nytta för brukare? Det här är ett forskningsprojektet som finansieras av FORTE och drivs av FOU nu, FoU Nordväst, Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum och Karolinska Institutet åren 2019-2021.
Syftet med projektet är att utveckla en intervention i form av ett beslutsstöd som ska kunna användas inom socialtjänstens alla områden när en verksamhet står inför att besluta om att implementera en ny metod/arbetssätt. Inom projektet bedrivs också forskning om anpassningar och följsamhet av evidensbaserade metoder.
Om interventionen
Beslutsstödet består av två workshops där deltagarna får möjlighet att på ett strukturerat sätt reflektera över hur det nya arbetssättet ska kunna göra bäst nytta i verksamhet och för brukarna. Deltagarna arbetar utifrån ett strukturerat material och får stöd från FoU:er samt forskare från Karolinska Institutet att använda materialet. Tid ges åt att planera konkret för hur balansen mellan följsamhet och anpassningar till metoden bör göras utifrån den egna verksamhetens unika förutsättningar.
Varför behövs detta? Vilket behov möter denna intervention?
Ny kunskap, organisationsförändringar med mera kan göra att vi behöver anpassa, utveckla eller upphöra med våra metoder. Det vi investerade i igår behöver ibland kompletteras och ibland ersättas av något nytt. Att införa och använda nya arbetssätt, metoder eller insatser kan dock vara komplicerat eftersom de inte alltid är framtagna för det sammanhang som de ska användas i. Ett arbetssätt kan till exempel vara utvecklat i ett annat land, i en annan typ av organisation eller för en annan målgrupp. Ofta modifieras arbetssätt mer eller mindre oreflekterat, vilket kan innebära en risk för att man inte når de goda effekter som var avsedda. Dessa workshops syftar till att ge möjlighet att reflektera över olika vägval för att kunna ta väl grundade beslut inför och under en implementering. Efter workshops har verksamheterna möjlighet till ytterligare stöd i sin implementering av sin respektive FoU.