Dokumentation från Socialtjänstdagen i nordväst 2024

Evenemangsdokumentation



MITRA GHANNAD • ELISABETH BENGTSSON

Socialcheferna har ordet om nya SoL



Socialcheferna i Upplands-Bro och Sollentuna berättar om sitt arbete med omställningen till den nya socialtjänstlagen, hur vi möjliggör resurser genom nya arbetssätt och vikten av samverkan och involvering för en framgångsrik förflyttning.



JOHANNA KUMLIN

Socialstyrelsen har ordet om nya SoL

Var befinner sig Socialstyrelsen i arbetet med att stödja omställningen till en ny Socialtjänstlag?



ANNA GÄRDEGÅRD • CHARLOTTE KLINGA

Lärande organisation inom Socialtjänsten (i nordväst)

Resultat från en forskningsstudie om följsamhet och anpassningar när man inför nya arbetssätt och metoder inom socialtjänsten. Studien har genomförts av FoU Nordväst tillsammans med FoU nu, Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum och Karolinska institutet. Ett antal forskningsartiklar har publicerats utifrån projektet varav en handlar om lärande organisation inom socialtjänsten.


ROSE-MARIE ODSTAM & ANITA BASHAR ARÉEN • ANNIKA LARSSON • LOUISE DAGERHOLM

Hälsoundersökningar av placerade barn och unga: - Socialstyrelsens nationella kartläggning - FoU:s arbete med nordvästkommunerna och Ekerös arbete i sin kommun

Socialstyrelsen genomförde 2023 en kartläggning av i vilken omfattning placerade barn och unga genomgått hälsoundersökningar i anslutning till placeringen. Vad visade resultaten? Socialstyrelsen berättar även om stödet HälsoSAMS. FoU Nordväst har skrivit en rapport på temat och utvecklat ett implementeringsstöd som bl.a. Ekerö kommun har tagit del av. Hur har det gått med Ekerös arbete? Hur har de uppfattat deltagandet, arbetsinsats och tidsåtgång? Vilka hälsoproblem har upptäckts under hälsoundersökningarna? Har antalet placerade barn som blivit hälsoundersökta ökat?


ELISABETH LAURITZEN

Vuxna med komplexa behov - ett samarbete mellan FoU:er

FoU Nordväst och FOU nu (äldre, LSS/funk) har ett gemensamt uppdrag att få en samlad bild av vuxna i yrkesverksam ålder med stöd från en eller flera av socialtjänstens olika delar. Vilka utmaningar står nordvästkommunerna inför och vilka samarbetssätt har de hittat? En kort presentation om arbetet hittills.


VIKTORIA JOHNSON & THERESE LAGERSTRAND

Vetenskap och beprövad erfarenhet i praktiken på vuxenenheten i Solna Stad

Hur kan socialtjänsten arbeta och organisera sig för att verksamheten ska bedrivas enligt vetenskap och beprövad erfarenhet? Solna stads vuxenenhet berättar om hur de organiserar sig och varför. Om arbetet med att ta reda på brukares behov, deras strukturerade arbete med ASI (Addiction Severity Index) och dess uppföljningsmodul UBÅT, om att införa och utföra timlösa beslut i boendestödsuppdrag, hur det går till i praktiken och vilka resultaten och utmaningarna är.


STEFAN WIKLUND

Barns delaktighet i utredningar (Barnets färd)

Barnets färd i den sociala barnavården är en sexårig forskningsstudie där 2 000 barn och ungdomar i nordvästra Stockholm följs genom barnavårdssystemet. Studien bedrivs av en tvärvetenskaplig forskargrupp med sin bas i socialt arbete, kriminologi, sociologi och juridik, i samarbete med nordvästkommunerna och FoU Nordväst. Barns delaktighet i utredningarna är en av många forskningsfrågor som forskargruppen undersöker.


ANN-SOFIE FALK & HELENA DAHLBORN

Drop-in och öppen serviceyta på Sollentuna kommuns Beroendemottagning

Beroendemottagningens förberedelser inför framtida förändringar genom kortare vägar till hjälp. En beskrivning av enheten och de förändringar som genomförts i verksamheten för att sänka trösklarna för att söka hjälp och förbereda inför en ny socialtjänstlag.


KARIN TILLBERG MATTSSON & RICKARD MOBÄCK

Att utveckla beprövad erfarenhet - individbaserad uppföljning av öppenvårdens barn i Gävleborg

FoU Välfärd Gävleborg stödjer sedan några år tillbaka en länsgemensam uppföljning av behovsprövade öppenvårdsinsatser för barn och unga. I dagsläget har de uppgifter om drygt 2000 barn: Av vilka orsaker har de fått öppenvård, vilka metoder har använts och i vilken grad har målen med insatserna nåtts? Resultaten utgör underlag för strukturerad reflektion och erfarenhetsutbyte bland öppenvårdens medarbetare och chefer. En viktig insikt har varit att en stor del av familjebehandlingen sker i icke-manualbaserad form - de har valt att kalla den 'traditionell'. För att få mer kunskap om vari den metoden består har de även genomfört en kvalitativ fördjupning. Den visade att det finns flera gemensamma beståndsdelar i den traditionella familjebehandlingen: dess vägledande teorier, dominerande programlogik och centrala behandlingskomponenter.


CHRISTOFFER BOHMAN

Christoffer Bohman - Hur hamnade vi här och hur tar vi oss vidare?

Christoffer Bohman har en bakgrund som polischef på Järva, i Sollentuna och i Eskilstuna. 2023 lämnade han polisyrket för att istället motverka gängkriminaliteten på andra vis. 2024 debuterar han som författar med Hundra in i döden. Christoffer Bohman är idag verksam som trygghetsstrateg vid Skandias stiftelse Idéer för livet.